Autófóliázás szabályai

Ismerd meg a magyarországi autófóliázás jogi szabályozását!

A gépjárműüvegre utólag felszerelhető fólia használata a 6/1990. (IV. 12.) KÖHÉM rendelet 97. §-a szerint szabályozott. Ez alapján az ENSZ EGB 43. számú előírásai az irányadóak, miszerint, amennyiben a gépjármű mindkét oldalon visszapillantó tükörrel van felszerelve, a „B” oszlop mögötti üvegfelületei, valamint a szélvédő felső csíkja a napellenző merőleges vonaláig, tetszés szerinti fényáteresztésű, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által engedélyezett fóliával ellátható.

A "B" oszlop előtti ablakoknak minimum 70% fényáteresztéssel* kell rendelkezniük. A mögötte lévő ablakokon nincs korlátozás, bármilyen sötétségű fólia megengedett.

Az előírás szerint a fólia és az üveg közé, eltávolíthatatlan módon kell a „H” vagy „AF” jelölést elhelyezni. A fóliázásról a kivitelezés után a fóliaforgalmazó rendszerétől függően papír alapú vagy plasztikkártyás műbizonylatot kell kiállítani, mely igazolja a fólia szakszerű felszerelését és a fólia engedélyének meglétét egy rendőri ellenőrzés vagy a vizsgáztatás során. Ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor az autófólia felszerelése szabályos!