LLumar

Autó karc eltávolítás házilag: tippek és trükkök

Számtalan ember életét megnehezítették már a félresikerült áruházi parkolások, esetleg egy rosszakaró támadta meg egy kulccsal autónk karosszériáját. Az autó karc eltávolítás akár házilag, otthon is elvégezhető, ráadásul sokkal olcsóbban kijövünk a művelet végén, mintha egyből rohannánk szakemberhez. Lássuk, hogyan zajlik a karc eltüntetése autóról, és hogyan védhetjük meg hatékonyan gépjárművünk karosszériáját!

Autó karc eltávolítás házilag

Valljuk be, igen bosszantó tud lenni, amikor az autó karcolás eltüntetése érdekében mélyen bele kell nyúlni a zsebünkbe. Pláne, ha nem is a mi hibánk következtében keletkezett a sérülés a karosszérián. A végeredményen azonban ez mit sem változtat, a karcolásokat valahogy ki kell javítani. Szerencsére nem kell egyből – legalábbis a felületes karcok eltávolítása érdekében – hivatásoshoz fordulni, mivel rendelkezésünkre áll egy-két házi praktika.

(Freepik.com)

Autó karc eltávolítás: a felület alapos megtisztítása

Először is a felületet mindenképp alaposan meg kell tisztítani. Mielőtt nekilátnánk a polírozásnak és a waxolásnak, a megfelelő fényezés elengedhetetlen: ha ugyanis ezt elmulasztjuk, utóbb sokkal többe fog fájni a javíttatás. Az alapos mosást követően távolítsuk el a festékbe ágyazódott szennyeződéseket, úgy, mint gyanta, kátrány, fémpor, fanedv stb. Így polírozás alkalmával nem okozunk újabb sebeket az autó karosszériáján, valamint a wax-szal nem egy szennyezett felületet fogunk konzerválni.

Ehhez a művelethez többféle termék is elterjedt hazánkban, mint pl. a fényezés tisztító gyurma. Ez a hasznos kellék fizikailag, ám kímélő módon tisztítja meg a felületet. Gyakorlatilag kirántja és megköti a mosás után fennmaradó, beágyazódott koszt. A gyurma mellett még hasonlóan hatékony módszer a kémiai úton történő tisztítás, az úgynevezett cleanser készítménnyel. Ez egy krémes állagú szennyeződésoldó, amely feloldja a régi wax maradványokat és az oldható piszkot egyaránt.

Autó karc eltávolítás: olcsó praktikák

Napjainkban pontosan az ilyen apróbb hajszálvékony karcolások eltávolítására találták ki az olyan kellékeket, mint pl. a paszta, vagy a karceltávolító toll. Ezek a szaki által történő hibák kijavításával szemben igazán filléres megoldásnak számítanak. Használjuk akár a pasztát, akár a karceltávolító tollat, a cél mindkét esetben ugyanaz: kijavítani a kisebb karcolásokat a gépkocsin.  

Bár a mély karcolás eltüntetése autóról esélytelen egy karceltávolító tollal, a karosszéria kisebb, felületesebb szépséghibáit remekül el tudjuk tüntetni vele. Mindössze párszáz forintért megvásárolhatók, és tökéletesen alkalmazhatók bármilyen lakkozással rendelkező gépjárműhöz. Ráadásul nem szükséges előképzettség vagy szaktudás sem a használatához.

Karceltávolító toll

A működését tekintve gyakorlatilag ugyanúgy kell használni, mint egy sima tollat. csupán ráhelyezzük az apró esztétikai hibára, majd „átfestjük” vele azt. Azonban le kell szögezni, hogy ettől a megoldástól azért csodákat nem szabad várni, de a hajszálvékony karcolásoknál remekül megállja a helyét. Amennyiben azonban nagyobb vagy picit mélyebb sebek vannak az autó karosszériáján, akkor érdemes inkább elővenni az eggyel komolyabb fegyvert, a polírpasztát.

Polírpaszta

Ha szakemberhez vinnénk políroztatni a gépjárművet, akkor általában egy-egy elem kijavításáért körülbelül 3-5 ezer forintot kérne. Vagyis egy teljes karosszéria polírozása 15-20 ezer forint között mozoghat. Ehhez képest egy polírpaszta már 1-2 ezer forintért megvásárolható, és több sérülés kijavítására is remekül alkalmazható. Ugyan azoknál a karcolásoknál, amelyek lemezig hatolnak, már nem tudjuk kikerülni a szakit, de egy próbát mindenképpen megér a paszta is.

Amikor egy komolyabb beavatkozást igénylő karcos felülettel állunk szemben, alapszabály, hogy mindig az enyhébb sérülésektől kezdjük a javítást, majd fokozatosan haladunk az egyre komolyabb karcok felé. Egy igazán karcos autón a technikák alapján kell meghatározni a polírozási műveletet, vagyis az enyhébb, kíméletesebb megoldásoktól az agresszívabb termékekig és metódusokig. Érdemes a kisebb-nagyobb horzsolásokat egy durvább szemcséjű polírpasztával eltávolítani. A műveletnél akár kézzel, szivaccsal, vagy egy sima pamutronggyal kezdjük el körkörös mozdulatokkal dörzsölni a karcolásokat. Amennyiben a sérülés nem túl mély, már ez a módszer is látványos eredményt hozhat.

(Freepik.com)

Polírgép

A komolyabb horzsolásokhoz már érdemes egy gépi polírozókorong használata. Ez remekül fogatható akár egy fúrógépbe, esetleg flexbe is. A komolyabb, speciális polírozógépek vitathatatlan előnye, hogy két kézzel is foghatóak, ezáltal jobban és finomabban tudjuk irányítani a készüléket, amely alaposabb és szebb végeredménnyel kecsegtet. Arra azonban vigyázzunk, hogy egy komolyabb géppel a szép eredmény helyett komolyabb kárt is okozhatunk a fényezésen, ha nem megfelelően használjuk azt.

Nagyon fontos, hogy amikor nekivágunk az autó karosszériáján a polírozásnak egy arra alkalmas készülékkel, ne felejtsük el, hogy a fényezés ilyenkor nem csupán a fényéből, de a vastagságából is veszít. A polírozás ugyanis gyakorlatilag a fényezés enyhe csiszolása. Amikor a polírozás után a felület veszít fényéből és matt lesz, egy finom, eredeti fényt visszaadó polírozó folyadékkal, esetleg egy extra védőréteget biztosító viasz felhordásával is sokat tehetünk a jó ügy érdekében.

Ezen két készítményt felvihetjük a felületre kézzel, vagy géppel is. Amennyiben utóbbit választjuk, nem szabad elfelejteni, hogy egy apró porszem a korong és a lemez között is nagy rombolást tud végezni. Ezért mindenképp győződjünk meg, hogy tiszta-e a felület, ha géppel esünk neki a feladatnak.

Igyekezzünk szem előtt tartani azt a tényt, hogy minél sötétebb a fényezés, annál inkább meglátszanak rajta az apróbb karcolások is. Azonban, ha távolabbról már nehezen felismerhető a horzsolás az autón, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy megéri-e a küzdelem azokkal a karcokkal szemben. Ugyanis előfordulhat, hogy magának a fényezésnek az elvékonyításával többet ártunk a jármű karosszériájának, mintha úgy hagynánk az olyan karcokat, amelyek csak bizonyos szögben látszanak.

Karceltávolítás autóról: védelem és waxolás

Ha autónk fényezése teljesen rendben van, akkor csupán annyi dolgunk van, hogy a környezet károsító hatásaitól, illetve a nem megfelelő mosási technikától kell megvédeni a járművet. Utóbbi műveletet egy kis utánajárással szintén magunk is el tudjuk végezni otthon. Mindkét esetben két megoldásunk van, legalábbis az otthon elvégezni kívánt védelem esetén: az egyik a wax, a másik a szintetikus bevonat.

A megfelelő védelem hiányában ugyanis az autó fényezése nagyon gyorsan elveszíti a fényét, mivel oxidálódni kezd. Az elhanyagolt fényezésű autó esetében már pár éven belül visszafordíthatatlan károk keletkezhetnek. Azonban a jó minőségű waxszal jobban járunk mind ráfordított energia, mind pedig az anyagiak tekintetében. Ezen termékek használata után a kézi mosókban alkalmazott erős vegyszerekkel teli előmosást lehetőleg mellőzzük, ha nem szeretnénk a felhelyezett védelem élettartamát lerövidíteni.

A wax és a szintetikus bevonatokat is csak nagyon vékony rétegben kell felvinni a felületre, mivel 15-30 perc után a fölösleget úgyis eltávolítjuk az autó karosszériájáról. Több réteget is felvihetünk a felületre, ám ebben az esetben ajánlott legalább 1 teljes napot várni a két réteg között.

(Freepik.com)

A karosszéria védő fóliák előnyei

Természetesen a kavicsfelverődések, kisebb karcok és egyéb apróbb horzsolások ellen a legbiztosabb megoldás a megfelelően telepített karosszériavédő autófólia. Amennyiben elvégeztük a felület waxolását, a még hatékonyabb konzerválás érdekében egy minőségi autófólia évtizedekre megszabadít bennünket a kellemetlen karcolások okozta idegeskedéstől.

Azonban az autó karosszériafóliázását semmi esetre se csináljuk otthoni körülmények között. A waxolással és a polírozással ellentétben egy jármű megfelelő becsomagolásához az otthoni körülmények nem felelnek meg sem szerszám és felszerelés, sem pedig higiéniai és hőmérsékleti szempontból sem. Egy megfelelő autófólia telepítő precíz munkájával – és természetesen egy minőségi autófóliával – nem kall aggódnunk a karcolásoktól egy jó pár évig. 

Az autó karc eltávolítása nem feltétlenül követeli meg, hogy rögtön szakembert fogadjunk. Ha elolvastuk a megfelelő szakirodalmakat és alaposan utánajártunk a témának, pár ezer forintból magunk is ugyanolyan látványosan el tudjuk tüntetni a kisebb karcolásokat járművünkön.

Érdekesnek találtad blogbejegyzésünket? Akkor olvasd el a fényvédelem fontosságáról írt cikkünket is!