LLumar

Autófényezés kezdőknek

Az autófényezés minden autótulajdonos számára nagyon fontos és kényes kérdés. Nem véletlen, mivel mindenki azt szeretné, hogy gépjárműve makulátlan és gyönyörű állapotban közlekedjen az utakon. Sokan épp ezért otthon a saját garázsukban vágnának bele legszívesebben a dologba. Annak ellenére, hogy az autófényezés kezdőknek egy meglehetősen egyszerű dolognak tűnik, a gyakorlatban korántsem az.

Autófényezés kezdőknek: az autófényezés menete

Előzetes állapotfelmérés

Amikor elvisszük a megfelelő fényező szakemberekhez autónkat, minden műhelyben tartanak egy előzetes állapotfelmérést a jármű állapotát illetően. Miután a szép és tartós fényezés alapja – a minőségi alapanyagok mellett – a precíz előkészítés, így mindenképp először meg kell vizsgálni az autót. Ennek során kiderül, hogy milyen esetleges lakatosmunkákat kell elvégezni a karosszérián, és milyen jellegű fényezésre van szükség.

Legelőször is el kell távolítani a gépjárműről minden olyan elemet, amely akadályozná a munkát: díszlécek, lökhárítók, kilincsek minden esetben lekerülnek az autóról. A lámpákat, indexeket, ablaküvegeket, lökhárítókat és a többi alkatrészt csak abban az esetben kell leszedni, ha azt a karosszériaelemet is fényezni kell, amelyikre telepítették őket.

Amennyiben az autófényezés folyamatából ez a lépés kimarad, a végeredmény nem lesz tökéletes. Ha úgy próbáljuk meg ugyanis fényezni az autót, hogy nem szedtük le, amit le kellett volna, a festék idővel felhólyagosodik. Ha belső festésre is igény mutatkozik – ez általában teljesen új színre festésnél vagy komoly amortizációnál szükséges -, akkor pedig a motort, a csomagteret és az ún. falcokat, egyszóval mindent ki kell szerelni a gépjárműből.

Autófényezés kezdőknek: az előkészítés

Az autófényezés menete szerint a következő lépés a csiszolás és alapozás. A karosszéria-javítási feladatoknál is nagyon fontos a megbízható szakember. Egy remek lakatos mester képes megtartani az eredeti ívét és formáját az autónak, ráadásul helyre is tudja állítani a lemez merevségét a lehető legkevesebb kittel. A minimális kitt használata létfontosságú, mivel a karosszéria fémtől különbözik annak hőtágulása, így később egyszerűen a felesleg leválhat az autóról.

A jó előkészítésen nem szabad spórolni, cserébe pedig igazán tartós végeredményt kaphatunk. Az erősen korrodált alkatrészeket inkább érdemes cserélni, mivel a festés így biztosan nem lesz tartós a felületen, akárhogy is próbáljuk azt csiszolni. A kevésbé korrodált alkatrészeken egy speciális tárcsával addig végezzünk a műveletet, amíg fémet nem érünk. Ha ezzel megvagyunk, felviszünk egy réteg erős összetétellel rendelkező kittből a felületre, majd ismét jöhet a csiszolás, de ilyenkor már finomabb papírral. Amint kész vagyunk ezzel, azokat a részeket betakarjuk egy papírral, amelyeket nem festjük le. Végezetül felfújjuk a füllert a munkaterületre, ami egy kitöltő anyag, és hagyjuk megszáradni a felvitt réteget.

Autófényezés kezdőknek: a fényezés

Elérkeztünk a tényleges fényezés fázisához. A műveletet egy erre speciálisan kialakított fényezőkabinban végezzük, amely megfelelő hőmérsékletet tud biztosítani a folyamathoz. Az otthoni körülmények között végzett autófényezés kezdőknek azért sem tanácsos, mert nem tudják kizárni a munka során a levegőben lévő apró porszemeket és szennyeződéseket.

A hőkamrában egy szórópisztoly segítségével felviszik a festéket több rétegben, színtől függően. Ezután következik a lakkozás, majd az utolsó adag felvitele után a szárítás. Ez körülbelül háromnegyed órát vesz igénybe 60 fok feletti hőmérsékleten. Ezután elkezdődhet az autó összeszerelése, ám még legalább 1-1,5 napot várni kell arra, hogy használni is lehessen a gépjárművet.

Autófényezés vagy autófóliázás?

Egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy melyiket válasszuk: az autófényezést, vagy az autófóliázást?  Mindenképpen vegyük figyelembe a döntés során, hogy amennyiben autónk fényezése sérült, akkor fóliázás előtt is mindenképp javítani kell először a felületet. Ellenkező esetben nem marad meg rajta sem a fényezés, sem az autófólia.

Autófólia nélkül a fényezést akár többször is el kell végezni pár év alatt a járművön, a karosszériavédő fóliákkal felszerelt autók fényezése azonban sokkal tovább megmaradhat. Amennyiben gépjárművünkre fóliát szeretnénk telepíttetni, és a fényezéssel akadnak problémák – pereg, napszítta, lyukas stb. – akkor is ideális választás az autófólia, amely alapos előkészítés után akár 15 évig is megvédi a karosszéria felületét.

Tetszett bejegyzésünk? Akkor talán érdekelhet az autó lámpa fólia szabályai című cikkünk is!