Autófóliázás házilag: miért nem javasolt belekezdeni?

Az utóbbi években egyre népszerűbb a DIY (Csináld magad) életvitel, amely azt hangsúlyozza, hogy a különböző tárgyakat, használati cikkeket otthon is el lehet készíteni, illetve meg lehet javítani. Az interneten részletes leírásokra bukkanhatunk, hogy mit és hogyan kell csinálnunk. Ilyenkor viszont kétszer is meg kell gondolnunk, hogy az adott tevékenység elvégzéséhez nincs-e szükségünk szakemberre, esetleg egy profi szolgáltatásra. Míg egy telefon képernyőjét nem feltétlenül, addig egy autófóliázást már érdemes szakértővel végeztetni. A következőkben bemutatjuk, miért nem javasolt az autófóliázás házilag, és hogy melyek a szakszerűen feltelepített fóliák legfontosabb előnyei.

Autófóliázás házilag: ezek a buktatók

Az autóüveg fóliázás komoly feladat: kellő hozzáértést és szakértelmet igényel. Ha megfelelő tapasztalat nélkül, otthoni körülmények között látunk hozzá a munkához, akkor kárt is okozhatunk autónknak. Szükséges megértenünk, hogy ez egy összetett folyamat, amely sok feltételhez kötött, ezek többsége pedig házilag nehezen teljesíthető. Mutatjuk, hogy miért.

Pormentes, tiszta garázs kell a minőségi munkához

Az eredményes autófóliázáshoz tiszta és tágas helyiségre van szükség, ahol biztosított a megfelelő világítás és energiaellátás is. Valljuk be, sokunk garázsa tele van zsúfolva mindenféle szerszámmal és eszközzel, így épp csak annyi hely van benne, hogy be tudjunk állni az autóval. Ugyanakkor a pormentes közeget is nehezen lehet megteremteni egy otthoni garázsban, ahogy sokszor a megfelelő világítást is. Ezért javasolt inkább olyan műhelybe vinni a járművet, ahol ezek a feltételek mind adottak.

Karosszéria fóliázás házilag, lepattogott lakkrétegek nélkül

Karosszéria fóliázásnál lényeges, hogy ne legyenek az autón lepattogott lakkrétegek, mivel ezekre nem szabad feltenni a fóliát. Az elgyengült fényezést nézessük meg egy szakemberrel, ne akarjunk házi megoldásokhoz folyamodni a hibák kijavításakor. Autóüveg fóliázásnál pedig kiemelten fontos, hogy a gépkocsi ablakán semmilyen szennyeződés, zsír vagy karc ne legyen.

Autóüveg fóliázás házilag: komoly szerszámokra van szükség

Az autófóliázás házilag azért is nehezen kivitelezhető, mivel komoly szerszámokra van hozzá szükség: hőlégfúvóra, üveggyalu, rozsdamentes vágópengére, permetezőre, szilikon kinyomóra, egyéb speciális műanyag eszközökre. Bár ezek nagy részét bizonyos szaküzletekből be lehet szerezni, ez még nem jelenti azt, hogy a használatuk is egyszerű és magától értetődő. Rossz minőségű szerszámokkal, vagy nem megfelelő használattal könnyen kárt okozhatunk a kocsi karosszériájában, vagy üvegén, ami nagy szívfájdalom lenne bármelyik tulajdonos számára.

Megfelelő hőmérséklet biztosítása

Sokan nem tudják, de a művelet során a hőmérséklet is befolyásoló tényező tud lenni. A túl hideg, illetve a túl meleg is árthat a fóliázásnak: hideg esetében a fólia megdermedhet és elszakadhat, meleg esetén pedig a ragasztó letapadhat, vagy akár rá is sülhet az adott felületre.

Mikor vehetem használatba az autómat?

Fóliázást követően el kell telnie egy bizonyos időnek ahhoz, hogy használhassuk a kocsinkat. Ez az adott évszaktól és a kinti hőmérséklettől függ: egy szakavatott személy meg tudja mondani, hogy mikortól javasolt használni, illetve lemosni az autót.

Autóüveg fóliázás házilag: a szabályozások is közbeszólnak

Nem elég csak gondosan felhelyeznünk a fóliát a járműre, a jogszabályokra is figyelnünk kell, ugyanis a fólia használata szigorúan szabályozott. Kizárólag a Közlekedési Felügyelet által bevizsgált és minősített, azaz alkatrésszámmal rendelkező fóliát telepíthetünk autónkra.

Színezett fóliák

Ezek biztonsági okokból nem minden ablakon megengedettek. Az autófóliázás szabályai szerint az első ablakoknak a külső fénynek minimum a 70%-át kell átereszteniük. A hátsó oldalsó ablakokon ellenben bármilyen mértékű sötétítés lehetséges. Ha az autó rendelkezik mindkét visszapillantó tükörrel, akkor a hátsó szélvédőre is felhelyezhető bármilyen mértékű sötétítés.

Műbizonylat nélkül nem hivatalos a munka

A jelenlegi jogszabályok előírják, hogy a fóliázást okleveles telepítőnek kell elvégeznie, vagy egy olyan személynek, aki rendelkezik a Közlekedési Felügyelet engedélyével, és tud műbizonylatot a fóliához. Ha az autóüveg fóliázás házilag történik, akkor előfordulhat, hogy a fólia nem megfelelően lesz felragasztva, ezt pedig a rendőrök igazoltatáskor észrevehetik. Szabálytalan fóliázás esetén a rendőr leveheti a járműről a rendszámot is.

A pontos szabályozásokkal egy autófóliázással foglalkozó cég teljes mértékben tisztában van és alkalmazza is azokat. Így, ha szakértőkhöz fordulunk, biztosak lehetünk afelől, hogy a megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező fólia kerül fel autónkra.

A profi fóliázás előnyei

Miután megtudtuk, hogy miért nem javasolt az autóüveg, valamint a karosszéria fóliázás házilag, nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak egy szabályosan felhelyezett autófóliának.

    • A színezett fólia csökkenti a belátást az autónkba, így kisebb az esélye annak, hogy feltörjék azt.
    • A biztonsági fólia nehezebbé teszi az üveg törését, ami tolvajok esetében hasznos, baleseteknél pedig életeket is menthet.
    • A legtöbb autófólia óv az UV sugárzás káros hatásaitól, ezáltal pedig védi bőrünket és megakadályozza a kárpit gyors kifakulását.
    • A hővédő fóliák nagy százalékban képesek visszaverni a napsugárzást, ezáltal csökkentik a hőmérsékletet az autóban.
    • Bizonyos fóliák karcolásálló réteggel is rendelkeznek.

Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy vásárláskor melyik fóliamárkát válaszd, keress fel bennünket elérhetőségeink egyikén!

Érdekesnek találtad cikkünket? Akkor olvasd el az autófólia eltávolításáról szóló bejegyzésünket is!