Autófóliázás szabályosan

Magyarországon minden autó tuning nagyon szigorú szabályozás alatt áll. Az autófólia sem kivétel ezalól, hiszen a fóliázás is átalakításnak minősül.

A jogszabályokat értelmezve egyetlen vasszabály vonatkozik az autófóliázásra: „B” oszloptól előre 70%-os fényáteresztéssel kell rendelkeznie az üvegfelületeknek. Ez a szabály azért nem túl „sportszerű”, mivel számos autó gyári üvegei már fólia nélkül is 70% alatti fényáteresztéssel rendelkeznek. A „B” oszlop mögötti üvegfelületek bármilyen fényáteresztéssel rendelkező minősített fóliával felszerelhetőek (amennyiben a gépjármű mindkét oldalon rendelkezik visszapillantó tükörrel).

Az első üvegek fóliázhatóságát tehát nagyban befolyásolja az autó gyári üvegének a fényáteresztése is. A LLumar választékából több típusú fólia is megfelelhet ennek a 70%-os szabályozásnak. Ilyen pl. a kimagasló hővédelemmel rendelkező LLumar AIR 80 szinte teljesen átlátszó autófólia, vagy a maximális UV védelmet kínáló LLumar AU 85-ös, ill. számos biztonsági autófólia is.

Minősítési szám, műbizonylat

Ahhoz, hogy hivatalosan felszerelhető legyen egy autófólia, minősítési számmal kell rendelkeznie. Ezt a számot, a fólia alatt elhelyezett matricával tüntetjük fel (így biztosítjuk, hogy a fólia eltávolítása nélkül hozzáférhető legyen a minősítési szám).

A minősítési szám feltüntetése önmagában nem elegendő az autón, ez alapján még nagyon nehéz lenne megállapítani érvényességét. Forgalmi vizsgán és közúti ellenőrzések során műbizonylattal kell igazolnunk, hogy valóban az adott minősítési számmal rendelkező autófólia van az ablakokon. A fóliázást követően egy 30 napig érvényes ideiglenes műbizonylatot kapunk a fóliázást végző szakembertől. A végleges plasztikkártyás műbizonylatot postai úton kézbesíti a LLumar központi irodája.

További információk, kapcsolódó cikkek:

Karosszéria fóliázás szabályai

Az autófóliázás több szempontból is előnyösebb a fényezéssel szemben, amennyiben érvényre jutnak a karosszéria fóliázás szabályai. Egyrészt sokkal gyorsabban kivitelezhető a felhelyezésük, mint az autófényezés lebonyolítása. Másrészt költséghatékonyabb, harmadrészt pedig tartósabb védelmet is biztosítanak. Ráadásul, ha egy frissen fényezett gépjárműre telepíttetünk karosszéria fóliát, akkor az magát a fényezést is hatékonyan megóvja. Ha betartjuk a karosszéria fóliázás szabályait, cserébe autónk még nagyon sokáig szép és kifogástalan külsővel büszkélkedhet majd.

Az autófóliázás tehát egyáltalán nem gyerekjáték: a helyes kivitelezés sok tapasztalatot, megfelelő környezeti körülményeket és minőségi felszerelést kíván. Nem lehet eléggé kiemelni a szaktudás fontosságát egy autó karosszéria fóliázásával kapcsolatban. Otthoni körülmények között semmiképp nem érdemes belevágni a műveletbe. A helytelenül felhelyezett autófólia ugyanis idővel leválik a szélein, és lehet kezdeni előröl az egészet.  

Karosszéria fóliázás szabályai: mit mond a jog?

Az autók karosszéria fóliázására vonatkozóan nincs külön jogszabályi rendelet. Ebből következik, hogy bármilyen színű, sötét vagy átlátszó fóliát lehet telepíteni a gépjárműre, kivéve annak üvegfelületeire, illetve fényszóróira. Az autó lámpa fóliázás szabályai ugyanis szigorúan tiltják a fényszórók fóliázását.

A karosszéria fóliázás esetén csak abban az esetben van teendők, ha a jármű eredetileg bejegyzett színét autófóliával megváltoztatjuk. Ilyenkor sokan tévesen úgy gondolják, hogy át kell íratni a forgalmi engedélyben a régi színt az újra, ismét eredet vizsgáztatni kell az autót, sőt, egyesek szerint még új rendszám is kell.

Karosszéria fóliázás szabályai és menete

Ez mind hibás feltételezés: ha úgy döntünk, hogy más színűvé fóliázzuk át kocsinkat, majdnem minden marad az eredeti felállásban. Pusztán a forgalmi egyik rovatában bejegyzésre bekerül az autófóliázás ténye, valamint az árnyalat. Megjegyezzük, hogy akik a LLumar autófólia mellett tették le voksukat, azoknak még ennyivel sem kell foglalkozniuk, miután átlátszó termékeinkre nem vonatkozik a procedúra.

Karosszéria fóliázás menete:

Miután elhatároztuk, hogy új külsőt és védelmet szeretnénk biztosítani gépjárművünk számára karosszéria fóliával, és megtaláltuk a megfelelő kivitelezőt, érdemes megfogadni egy-két tanácsot:

  • Kérjünk meg egy ismerőst az autófóliázás napján, hogy egy másik autóval társuljon hozzánk. Mivel a munkavégzés idejéig nélkülözni kell majd az autót, így Önnek nem fog majd a napi rutinja felborulni.
  • Annak érdekében, hogy az autófóliázás még kevesebb időt vegyen igénybe, okos dolog előtte lemostani a járművet, ezzel is értékes perceket spórolhatunk.

Szemrevételezés, tisztítás, karbantartás

Karosszéria fóliázás szabályai forgalmi engedély

Legelőször is a műhelybe érkezéskor megtörténik az előzetes állapotfelmérés. Ekkor szemrevételezik és megjelölik az esetleges sérüléseket és hibákat, majd kitöltik a szakemberek az átvételi munkalapot. Ezután beállnak az autóval a műhelybe és elvégzik a szükséges karbantartási munkákat a karosszérián, valamint a tisztítást.

Karosszéria fóliázás szabályai: az autó szétszedése

Karosszéria fóliázás szabályai és menete

Amikor kész az autó előkészítése a fóliázáshoz, a következő lépés bizonyos elemek eltávolítása a járműről. Erre két okból is szükség van: elsősorban így meggyőződhetnek a telepítők arról, hogy az autófólia alá biztosan semmilyen kosz ne kerüljön. Másodsorban a fólia sokkal tartósabban és szebben is fent tud maradni a kocsin, miután nem kell a nehezen hozzáférhető helyeken megvágni a fóliát.

Karosszéria fóliázás végső lépése: a fólia telepítése

karosszéria fóliázás szabályai

A tökéletesen pormentesített felületre ezután a szakemberek rászabják a fóliát, majd elhelyezik azt megfelelően. A hordozóanyagot rutinos, ámde óvatos mozdulatokkal rásimítják egy speciális célszerszámmal, majd eltávolítják a felesleget. Azokon a helyeken, amelyek jobban ívelnek és domborodnak vagy homorodnak, a simítás egy hőlégfúvó segítségével történik.

Ha elkészült a karosszéria fóliázás, az ügyfél már jöhet is a szépen felújított és magas szintű védelemmel ellátott autójáért. Egy autó teljes karosszéria fóliázása általában 1 teljes napot vesz igénybe, ám ez erősen függ a gépjármű típusától. A részleges fóliatelepítés értelemszerűen ennél kevesebb időbe kerül.

Végezetül nagyon fontos kiemelni, hogy amint hazavittük új köntösben pompázó személygépkocsinkat, a fóliázást követően legalább 48 óráig tilos azt lemosni. Így lehetősége van a karosszéria fóliának rendesen megszáradni szeretett autónkon. Azt követően miután megtapadt, csak annyi dolgunk van, hogy élvezzük a telepített autófóliánk nyújtotta előnyöket.