Autófóliázás szabályosan

Magyarországon minden autó tuning nagyon szigorú szabályozás alatt áll. Az autófólia sem kivétel ezalól, hiszen a fóliázás is átalakításnak minősül.

A jogszabályokat értelmezve egyetlen vasszabály vonatkozik az autófóliázásra: „B” oszloptól előre 70%-os fényáteresztéssel kell rendelkeznie az üvegfelületeknek. Ez a szabály azért nem túl „sportszerű”, mivel számos autó gyári üvegei már fólia nélkül is 70% alatti fényáteresztéssel rendelkeznek. A „B” oszlop mögötti üvegfelületek bármilyen fényáteresztéssel rendelkező minősített fóliával felszerelhetőek (amennyiben a gépjármű mindkét oldalon rendelkezik visszapillantó tükörrel).

A fényáteresztésre vonatkozó jogszabály

Az első üvegek fóliázhatóságát tehát nagyban befolyásolja az autó gyári üvegének a fényáteresztése is. A LLumar választékából több típusú fólia is megfelelhet ennek a 70%-os szabályozásnak. Ilyen pl. a kimagasló hővédelemmel rendelkező LLumar AIR 80 szinte teljesen átlátszó autófólia, vagy a maximális UV védelmet kínáló LLumar AU 85-ös, ill. számos biztonsági autófólia is.

Minősítési szám, műbizonylat

Ahhoz, hogy hivatalosan felszerelhető legyen egy autófólia, minősítési számmal kell rendelkeznie. Ezt a számot, a fólia alatt elhelyezett matricával tüntetjük fel (így biztosítjuk, hogy a fólia eltávolítása nélkül hozzáférhető legyen a minősítési szám).

Minősítési szám a fólia és az üveg között

A minősítési szám feltüntetése önmagában nem elegendő az autón, ez alapján még nagyon nehéz lenne megállapítani érvényességét. Forgalmi vizsgán és közúti ellenőrzések során műbizonylattal kell igazolnunk, hogy valóban az adott minősítési számmal rendelkező autófólia van az ablakokon. A fóliázást követően egy 30 napig érvényes ideiglenes műbizonylatot kapunk a fóliázást végző szakembertől. A végleges plasztikkártyás műbizonylatot postai úton kézbesíti a LLumar központi irodája.

További információk, kapcsolódó cikkek: