A vezetés öregít? Csak, ha nem védekezel!

A napfény elengedhetetlen elem az emberiség számára, azonban káros hatásai is ismertek, és erre mindenképp érdemes odafigyelni!

Számtalan pozitívuma ellenére, ha sok fény ér minket, az ártalmas lehet. Itt persze ne csak a túlzott napozás utáni leégésre gondoljunk, ugyanis ahhoz, hogy károsodjon a bőrünk, nem muszáj feltétlenül napoznunk. Akár autóvezetés közben is érheti a bőrünket károsodás, méghozzá nem is kis mértékben. Éppen ezért fontos az UV-fólia, amely kiváló lehetőség az UV-védelemben. Elrettentő példaként érdemes megemlítenünk egy tengerentúli esetet, amikor egy 69 éves sofőr bőrén elváltozások jelentkeztek. A fotó körülbelül egy éve járta körbe a világsajtót.

Az illető kamionsofőr volt, azonban semmilyen UV-védelmet nem használt, így az arcának egyik felén kóros elváltozások jelentkeztek. A kamionban ülve, az arcának szinte csak az egyik felét érte a napfény, s ez az évekig tartó folyamat meglehetősen ártalmas hatást fejtett ki.

Az esetről a New England Journal of Medicine folyóirat is beszámolt, fotók is megjelentek a napfény miatt elváltozott arcbőrről. A képeken tisztán láthatóak a napfény káros hatásai, amelyek akár rákos megbetegedéshez is vezethetnek. Nem mindegy tehát, hogy az autó üvegein alkalmazunk-e vagy sem UV-védelmet, ugyanis az UV-fólia hiányában akár melanóma is kialakulhat, s ezt mindenképp érdemes elkerülni.

 

Az ablakfólia azonban nem csak az autók kapcsán lehet hasznos. Manapság egyre elterjedtebb az épületfólia is, ugyanis a fólia ablakra is felhelyezhető, s ezt a lehetőséget érdemes is kihasználni. Irodaházak, de még családi házak esetében is jól jöhet ez a megoldás, s érdemes tudni, hogy a fólia az üvegre bármikor felhelyezhető. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy az UV-védő fólia milyen minőségű. A megfelelő védelem érdekében mindenképp érdemes a jó minőség mellett döntenünk, mert ebben az esetben, a hatékony védelemnek köszönhetően, jó eséllyel elkerülhetjük a melanómát vagy más bőrbetegségeket. A megfelelő UV-védelem tehát elengedhetetlen, s ezt mindenképp fontos szem előtt tartani!

Egyre többet olvashatunk különböző kutatásokról is, amelyek a melanóma kialakulását elemzik, és a bőrelváltozás okaként sokszor megnevezik a vezetést mint kockázati tényezőt. A kutatások szerint a fej és a nyak vannak legintenzívebben kitéve a napsugarak káros hatásainak, így ezekre a testrészekre mindenképp érdemes odafigyelni! Az elemzések a fej különböző területeire külön-külön is kiterjedtek, s így derült ki, hogy a szemhéj, az orr, az áll és a száj meglehetősen kitett a káros sugárzásoknak. Az elemzésekből egyértelműen kiderült, hogy a férfiak érintettebbek a melanóma kialakulásában, ugyanis általában többet vezetnek, mint a nők. Ugyanakkor a nők haja többnyire hosszabb, így többet takar, ezáltal nagyobb védelmet nyújt, mint a férfiak esetében! A melanóma kialakulásáért tehát nemcsak a napozás felelős, hanem a vezetés is lehet kiváltó ok. Épp ezért nélkülözhetetlen a megfelelő UV-védelem a volán mögött is!