LLumar

Energiatakarékos életmód otthonunkban: tippek és ötletek

Az energiatakarékos életmód egyszerre segíthet megóvni környezetünket, ráadásul a pénztárcánkat is kíméli. Szerencsére napjainkban rengeteg lehetőség adott, hogy energiát spórolhassunk otthonunkban. Nézzük néhány tippet, hogy egyénileg milyen szokásokkal járulhatunk hozzá az energiatakarékossághoz környezetünkben!

1. tipp: energiatakarékos fűtési szokások, ablakfólia

Fűtés:

 • Hazánkban elsősorban a gázüzemű fűtési rendszerek az elterjedtek, amelyeket ha okosan használunk, jelentősen lecsökkenhet a gázszámla. Elsőként rögtön említést érdemel az, hogy a gázmérőt rendszeres időközönként olvassuk le. Ez a szokás segít minket abban, hogy ráhangolódjunk az energiatakarékos életmódra.
 • Csakúgy, mint a főzőlapoknál, a tökéletes égés és hőátadás a fűtési rendszereknél is kritikus, és befolyásolhatja a felhasznált energiát. Ha tehetjük, minden fűtési szezon előtt nézessük át és tisztíttassuk ki a kazánt, hogy a kosz és a szennyeződések ne akadályozzák a készüléket.
 • Ahhoz, hogy a gázkazán a legoptimálisabban működjön, szellőztessük a helyiséget, de ne hosszú ideig. Inkább gyakrabban engedjünk be friss levegőt a készülék légterébe rövidebb időtartamokra.
 • Amennyiben a gázkazán helyiségében található függöny és az véletlenül rálóg a fűtőtestre, az hőveszteséget generál. Így abban a szobában inkább mellőzzük a függöny használatát.
 • Ha radiátorokat alkalmazunk otthonunk felfűtéséhez, azok optimális használatával is energiamegtakarítást érhetünk el. Ha tudunk, vásároljunk szelepes változatot beszerezni, mivel így szabályozhatjuk az egyes szobák hőmérsékletét. Ha így teszünk, 12-18% energiát spórolhatunk.
 • Konyhában nyugodtan kapcsoljuk ki a radiátort, amikor főzünk, ilyenkor teljesen fölösleges fűteni a készülékkel.
 • A hálószobában okosan fűtsünk, mert az energiapazarlás mellett még rossz éjszakát is okozhatunk magunknak, ha túlzottan befűtünk. Kellemesebb egyébként is hűvösebb szobában aludni, persze nem kell teljesen lekapcsolni a radiátort: már 2 fokkal is jelentős mennyiségű energiát spórolhatunk.

 

Ablakfólia:

 • A megfelelően telepített ablakfólia az üvegfelületeken csodákat képes művelni a havi számlákkal. Csökkentik a lakótér hőmérsékletét azáltal, hogy az intenzív napsugarak okozta hőt kint tartják. Ennek köszönhetően sokkal lassabban melegszik fel a beltér otthonunkban, így kevesebbet kell költeni nyáron légkondicionálásra. Bár egyes ablakfólia típusok nem két forintba kerülnek, ha egyszer beruházunk rá, sokkal energiatakarékosabb életmódot biztosíthatunk magunknak az elkövetkező évtizedekre. Nem utolsó sorban a káros UV-A sugárzás okozta bőrrákot is elkerülhetjük, ha ablakfóliával védjük a helyiségeket.

Szellőztetés:

 • Az energiatakarékosság sokszor a nem megfelelő szellőztetésen áll vagy bukik. A leggazdaságosabb módszer, ha gyakrabban, viszont rövidebb ideig szellőztetjük az egyes helyiségeket. Ezzel akár évi 20% többletkiadást is megspórolhatunk.
 • Párás időben ha egy mód van rá, ne szellőztessünk, és érdemes minél többször kereszthuzatot csinálni a lakásban. Így még gyorsabban és alaposabban kiszellőzik otthonunk.
 • Nyáron a füllesztő melegben inkább éjszaka szellőztessünk. Ha ugyanis napközben engedjük be a meleg levegőt, az jóval kevésbé energiatakarékos.

 

2. tipp: energiatakarékos ötletek a konyhába

 A főzés optimalizálása:

 • Alapvető ökölszabályként alkalmazhatjuk a konyhai tevékenységek során, hogy minden főzési műveletet az arra szánt eszközzel készítsük el. Gondoljunk itt arra, hogy például a vizet vízforralóval melegítsük fel, vagy a tojást tojásfőzőben készítsük. Takarékossági szempontból ugyanis sokkal gyorsabban és kisebb energiafelhasználással tudjuk elérni a kívánt eredményt, legyen szó forralt vízről vagy főtt tojásról.
 • Amikor serénykedünk a konyhában és valami finomat készítünk, igyekezzünk beszerezni villamos eszközöket, mondjuk elektromos serpenyőt vagy főzőedényt. Ezek az eszközök sokkal jobb hatásfokkal bírnak, mint a hagyományos kellékek. Nem beszélve arról, hogy az étel is hamarabb elkészül bennük.
 • A légkeveréses edények akár 30-50%-kal energiatakarékosabb főzést tesznek lehetővé, így hasznos kiegészítőknek számítanak otthonra. Ugyanez mondható el a gőznyomásos kuktafazekakról is, az idő-és energiamegtakarítás ebben az esetben is 30-40%.
 • Ne tévesszen meg minket a nagy teljesítményű, gyors főzőlap! Lehet ugyanis, hogy időt takarítunk meg a használatával, ellenben több energiát is fogyasztunk a művelet során.
 • Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a főzőlap az edény vagy serpenyő szélén túlér-e vagy sem. Amennyiben nagyobb a főzőlap, mint a rápakolt konyhai eszköz, akár 30%-kal több energiát is elhasználhatunk. Inkább egy kisebb átmérőjű főzőlapon készítsük el a vacsorát. Lehet, hogy több időt vesz igénybe, viszont energiatakarékosabb megoldás.
 • Sokan nem tudják, hogy ha az étel felforrt a lábasban, utána fölösleges azt teljes lánggal melegen tartani. Miután észleltük, hogy elkészült a finomság, nyugodtan lejjebb vehetjük a fűtőlángot, ezzel is energiát tudunk spórolni. Arra is próbáljunk figyelni, hogy a főzőlap mindig tiszta maradjon, mivel csak így biztosítható a legjobb hőátadás. 
 • Az energiát nagymértékben fogyasztja az, ha nagyobb szüneteket hagyunk 2 főzési művelet között. Ha egy mód van rá, készítsük el az aznapi ételeket egyszerre vagy rögtön egymás után. Ezzel megspórolhatjuk az újbóli felfűtéshez szükséges extra energiát.

A hűtő- és a mosogatógép energiatakarékos használata:

 • A hűtőszekrény esetében nagyon figyeljünk arra, hogy a szellőzőnyílást mindig tartsuk tisztán és szabadon. Csak így tud optimálisan, energiatakarékosan és hatékonyan működni.
 • Másik fontos dolog a hűtőnél, hogy a benne tárolt éppen szükséges ételeket vagy alapanyagokat vagy gyorsan vegyük ki belőle egyszerre. Ellenkező esetben pár másodperc után zárjuk be az ajtót inkább, és nyissuk ki ismét. Amikor sokáig nyitva hagyjuk a hűtőszekrényt, plusz energiát kell fordítania a közben beszökött meleg levegő visszahűtésére.
 • Igyekezzünk a hűtőt jól szellőző, száraz helyiségben elhelyezni. Ennek oka, hogy a külső hőmérséklet pusztán 1 fokos emelkedése már csaknem 5%-kal növeli az energiafogyasztását konyhai felszerelésünknek.
 • A mosogatógépnél az energiatakarékosság érdekében talán mondani sem kell, hogy ne összesen 2-3 tányért és bögrét mossunk el vele egyszerre. Inkább gyűjtsük kicsit a mosogatni valót, majd egy lendülettel pakoljuk be a mosogatógépbe tisztításra.
 • Energiát spórolhatunk azáltal is, hogy a mosogatógépbe hogyan helyezzük el az edényeket. Érdemes a nagyobb tálakat és kellékeket alulra tenni, így a forgó keféket nem akadályozzuk a folyamat során. 

3. tipp: energiatakarékos víz- és áramhasználat

 • Az energiatakarékos megoldás mindenképp a zuhanyzás a fürdés helyett. Persze ez mosdási szokásoktól is függ, ám jellemzően több energiát spórolhatunk, ha nem a kádat engedjük tele vízzel, hanem gyorsan letusolunk.
 • Sokan okosan nem húzzák le minden alkalommal a WC-t, hanem eső- vagy a használt fürdővizet alkalmazzák öblítésre. Ha mi is így teszünk, körülbelül 8-10 liter csapvizet is megtakaríthatunk a WC ilyenfajta „lehúzásával”.
 • Az egykarú csaptelepek beszerzésével sokkal gyorsabban beállíthatjuk a kellemes vízhőt a fürdőszobában, mint a tekerős típussal. Előbbivel sokkal több időt és vizet spórolhatunk meg egy kéz-vagy fogmosás alkalmával.
 • Nyaralás előtt semmiképp ne felejtsük el a vízmelegítő készüléket lekapcsolni, akár villanybojlerről vagy gázbojlerről van szó.
 • Engedjünk be minél több természetes fényt a lakásba, így a villanyszámla sem lesz olyan magas, mintha folyton égne a villany. Miután egy otthon energiaellátásának hozzávetőleg 15-30% -át teszi ki a világítás, így sose becsüljük le a természetes fény erejét.
 • Abban a szobában, ahol éppen senki nem tartózkodik, ne hagyjuk égve a lámpát. Ugyanez érvényes akkor is, ha elmegyünk hazulról. A hagyományos izzókat lehetőleg 5, míg a neon és kompakt fénycsöveket minimum 15 percre oltsuk le. Ha ennél kevesebb ideig várunk és visszakapcsoljuk a fényeket, azzal legalább annyi energiát fogyasztunk egy alkalommal, mintha folyamatosan égett volna a villany.
 • Végezetül a maximális költséghatékonyság érdekében sose feledkezzünk meg arról, hogy minden használat után húzzuk ki a mobiltelefontöltőt a konnektorból. A mosógép, televízió, számítógép vagy a rádió – ha csak a szükséges mértékben használjuk – nem fogyaszt feleslegesen áramot, a mobiltöltő viszont igen.

Bár még számos praktikát lehet alkalmazni az energiatakarékos életmód ügyében, a legfontosabb mindig a tudatosság. Ha ugyanis mindig észben tartjuk, hogy ne fogyasszuk fölöslegesen az energiát, máris egy hatalmas lépést tettünk mind a gazdaságosabb, mind pedig a környezetbarát életmód felé.

Izgalmasnak találtad blogbejegyzésünket? Akkor olvasd el autómosás cikkünket is!