Hogyan téliesítsd járművedet?

Pár hasznos jó tanács, hogy járművünk felkészülten várja a tél kihívásait. Az előre megtervezett téliesítéssel, a biztonság és megbízhatóság éves rituáléját hozhatjuk létre.

Téli motorolaj használata

A kinti hőmérséklet befolyásolja a motor hőmérsékletét is, ezért bizonyosodjunk meg arról, hogy a téli időszaknak megfelelő motorolajt használjuk. Ha fagypont alá csökken a hőmérséklet, váltsunk ‘vékonyabb’, kevésbé nyúlós motorolajra. Ha kételyeink támadnának a motorolajt illetően, nézzük át a használati utasítást.

Motor hűtőfolyadék

Mielőtt túl fagyossá válna a hőmérséklet, bizonyosodjunk meg arról, hogy a motor védelme érdekében, etilén-glikolt tartalmazó hűtőfolyadékot használunk. Vigyázzunk a hűtőfolyadék-víz arányra. A legtöbb járműnél a téli arány: 60% hűtőfolyadék – 40% víz. A téliesítés folyamatában ennek az aránynak a beállítása rendkívül fontos.

Hideg idő és akkumulátor kapacitás

A hideg idő az akkumulátor teljesítményét is csökkenti. Végezzünk alapos vizsgálatot, ellenőrizzük a kábeleket, akkumulátor-folyadékot és a töltöttségi állapotot. Akár a gyártási idejét is megkereshetjük, hátha aktuális egy új vétele. Új akkumulátor vásárlásánál, bizonyosodjunk meg arról, hogy azt nem gyártották fél évnél régebben.

Téli gumik

A vezetés télen sokszor nehéz és veszélyes. A megfelelő gumik felszerelése nagy előnyt jelenthet, ha téli körülmények között vezetünk. Ajánlott mind a négy gumit télire kicserélni.

Szélvédő kezelése

Ha a legjobb eredményt szeretnénk elérni hideg és durva mocsok eltávolításánál a szélvédőn, olyan ablakmosót használjunk, mely fagyállót tartalmaz.

Befagyás

A kulcslyuk befagyhat a hideg időben. Ha megpróbáljuk erőltetni a kulcsot, könnyedén beletörhetjük azt. Glicerinhez számos boltban hozzá tudunk jutni, amelyet használhatunk a kiolvasztáshoz.

Elsősegély doboz

Az elsősegély doboz mellett, néhány egyéb dolgot is előkészíthetünk vészhelyzet esetére: ásót, takarót, csizmát, rádiót, motorolajt, ablakmosót, hűtőfolyadékot és zseblámpát is.

Autóüveg fóliázás

Reméljük segíthettünk néhány javaslattal, hogy felkészíthesse autóját a hideg téli napokra is. Annak ellenére, hogy a nyár, az autóüveg fóliázás fő szezonja még messze van, fóliáztatni télen is érdemes lehet. Nem csakhogy karácsonyi ajándékötletnek sem rossz az autóüvegeinek hatékonyabbá tétele, de a fóliával egész éven át tartó hasznos tulajdonságokkal ruházhatók fel az autó üvegei. Ezek egyike például a vakító fény csökkentése, ami télen ugyan olyan zavaró lehet mint nyáron. A minőségi fóliák, mint például a LLumar autófólia, egész éven át védelmet nyújt az utasok és a kárpit számára is a káros UV sugarakkal szemben. De egy sötétebb autófólia arra is szolgálhat, hogy eltakarja az autóban ülőket vagy a szállított értéktárgyakat a nem kívánatos bámészkodóktól.