Speciális fólia, kémlelőablak-effektus kialakításához

A kémlelő ablak kialakításának célja, hogy az üveg egyik oldaláról (megfigyelő oldal) átlássunk a másik oldalra (megfigyelt oldal), míg ugyanez fordított irányban nem történik meg, vagyis a megfigyelt oldalon lévő személy nem lát át a megfigyelő oldalára. Ilyen effektus elérésére szükség lehet számos rendvédelmi szervnél, repülőtereken, intézményekben, de akár irodákban is, ahol a vezető tökéletes kilátást szeretne az alkalmazottak felé, fordított irányba viszont nem.

Az effektus elérése érdekében a látható fénynek a lehető legmagasabb fokú visszaverését kell elérni a megfigyelt oldalon, a megfigyelő oldalán pedig lehetőség szerint minimálisra kell csökkenteni ezt az értéket. Ez elsősorban azzal érhető el, hogy a fénymennyiség különbségét kell növelni a két oldal között. Pontosítva, a megfigyelt oldalon a fénymennyiségnek magasabbnak kell lennie, mint a megfigyelő oldalán.

A fizika törvényei szerint ez a kémlelőablak-effektus akkor érhető el, ha a két oldal egymástól elzárt és a kémlelő ablakként kialakítandó üvegfelületen átjutó fényt kivéve, más szökőfény nem jut semmilyen irányból a megfigyelt területről a megfigyelő területére. Ez elérhető például két szoba között vagy egy kabin esetén, így a fénymennyiség a két területen egymástól függetlenül szabályozható. Az effektus víztiszta üveg esetén megközelítőleg 250:1 fénymennyiség-különbséggel érhető el.

Amennyiben fóliát használunk a kémlelő ablak kialakításához, úgy ez az arány jelentősen csökkenthető. Idáig a célnak legjobban megfelelő termék az R20 SR HPR jelzésű ezüsttükröző fólia volt, ami az effektust már 7:1 aránynál biztosította. Új termékünk, az RN 07 GR SR HPR jelzésű fólia, a kémlelőablak-effektust már 2:1 (víztiszta thermo szerkezet esetén) aránynál teljesíti! Sőt még 1:1 aránynál is kilátást biztosít a megfigyelő oldaláról, viszont ilyen körülmények mellett, korlátozott belátás a megfigyelt oldalról is lehetséges már.