Te UV függő vagy?

A napozók ezrei, legelő nyájként lepik el a strandokat minden nyáron, annak ellenére, hogy mindannyian tisztában vannak a bőrrák kockázatával. Egy tavalyi tanulmány szerint a rendszeresen UV-sugárzásnak kitett szervezet a kellemes érzésért felelős endorfint termel, mely a heroinhoz és más drogokhoz hasonlóan, fizikai függőséghez vezet. Az eredmény magyarázatot ad arra, hogy miért van az emberekben ez az ösztönös vágy a napsütésre, annak ellenére, hogy ismerik az egészségügyi kockázatokat.

“„Ez az információ nevelő erejű lehet, hogy megfékezze az embereket a túlzott napozásban és gátat szabjon a bőrrák és bőr felgyorsult öregedésének terjedésében” – mondta a tanulmány szerzője, David Fisher, a massachusettsi közkórház és a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa. A tanulmány rávilágít, hogy saját és gyermekeink bőrének védelme tudatos döntésen alapul, és rá kell ébrednünk, hogy a passzivitásunk komoly veszélyekkel jár.

A bőrrák a rák leggyakoribb formája Amerikában, és a „napimádat” a legnagyobb rizikók egyike. Sokan tisztában vannak közülük a klinikai kockázatokkal, de a függőség hatásmechanizmusa eddig tisztázatlan volt mindenki előtt. A kulcs az, hogy az UV-sugárzás serkenti az endorfintermelést, mely aktivizálja az opioid receptorokat, így enyhítve a fájdalmat, ugyanolyan módon, mint a vényköteles fájdalomcsillapítók, a morfium vagy a heroin.

Ebben a tanulmányban Fisher és csapata azt vizsgálta, hogy ugyanezzel a hatásmechanizmussal lehet-e valakiből UV-sugárzásfüggő?!

Borotvált egereket tettek ki hat héten keresztül UV-sugárzásnak. Már egy héten belül fokozott endorfinszintet mértek náluk. A hathetes kísérlet után opioid-receptort blokkoló gyógyszert adtak az egereknek. A kontroll egerekből ez semmilyen reakciót nem váltott ki, míg a sugárzásnak kitettek klasszikus elvonási tüneteket produkáltak, például remegés vagy fogvacogás. A kutatás eredményeként a „függő” egerek elkerülték a receptort blokkoló gyógyszert tartalmazó táplálékot, ami arra utal, hogy az erős UV-sugárzás fizikai függőséget okoz.

„Meglepő volt számunkra, hogy valami genetikailag belénk van programozva, amitől függőkké válhatunk még akkor is, ha olyan veszélyes, mint a káros UV-sugárzás, ami az egyik leggyakrabban előforduló rákkeltő tényező a világon. Azt gyanítottuk, hogy a magyarázat összefüggésben áll azzal, hogy az UV-sugárzás közreműködik a bőrben a D-vitamin szintéziséért. Itt az idő azonban kimondanunk, hogy vannak sokkal kevésbé kockázatos források a D-vitamin beszerzéséhez. Szóval egészségesebb döntés elkerülni a napot, mint D-vitaminszükségletünk kielégítésének forrásaként számon tartani.”

Az autó- és épületüvegek többsége csak kis részben szűri ki a káros UV-sugárzást. Védje meg szeretteit és önmagát a LLumar fóliák 99%-os UV-szűrőképességének segítségével autójában, otthonában vagy akár munkahelyén!