Hogyan használjuk az autóklímát? Mennyire növeli a fogyasztást?

Autóklíma

Az autó klímarendszerének meghajtását a gépkocsi motorja végzi. Ebből következik, hogy az autó fogyasztása növekszik. Több teszt is található a témával kapcsolatban, nagyjából azonos eredményt mutat mindegyik: benzineseknél 0,5-1 liter/100km közötti értékkel növeli a fogyasztás mértékét a klíma használata.

Hogyan használjuk az autóklímát:

Amennyiben autónk rendelkezik klímával, gazdaságosabb azt használnunk, mint mondjuk lehúzott ablakokkal közlekedni. Nagy sebességnél már a kocsi kevesebb üzemanyagot használ a légkondicionáló rendszer működtetéséhez, mint ami a jármű nyitott ablakai által okozott aerodinamikai légellenállás leküzdéséhez szükséges.

Mielőtt beindítjuk mindenképp szellőztessük ki a beltér forró levegőjét. Használat közben érdemes bekapcsolnunk a belső keringetés gombot, így jóval hatékonyabban fog üzemelni a rendszer.

A klímát ne a motorral együtt állítsuk le. Ha korábban állítjuk le, akkor kevesebb energiát használunk fölöslegesen. Miután leállítjuk, kapcsoljuk be a ventilátorokat közepes vagy nagy fokozaton. Miért? A légkondi párologtatója leállításkor jéghideg, és a forró levegővel érintkezve kondenzvíz keletkezik rajta, kicsapódik a levegő párája. A ventilátorokkal azonban megszáríthatjuk, felmelegítjük a környezet hőmérsékletére, így elkerülhetjük hogy a baktériumok megtelepedjenek rajta és légzőszervi megbetegedéseket okozhassanak.

Ne csináljunk túl hideget a klímával, hiszen a nagy hőmérséklet ingadozás megviseli a szervezetünket.

A triviális dolgok mellett, mint a parkoljunk árnyékban és használjunk fényvisszaverő napellenzőt az első szélvédőn, ott van még az autófólia. A hővédő autófólia akár több mint 10°C-al is csökkentheti a beltér hőmérsékletét.


Mi a helyzet az egyre elterjedtebb elektromos vagy hibrid hajtásokkal?

Az elektromos autók körében az egyik legsarkalatosabb kérdés a hatótávolság. Ezekben az autókban a klíma az akkumulátorból nyeri a működéshez szükséges energiát, ami nagyban befolyásolja az elektromos autó hatótávolságát.

A gyártók oldalán különféle kalkulátorokat találhatunk elektromos autóik hatótávolságának bemutatására. Nem meglepő módon mindegyikben találhatók klímával és klíma nélkül mért adatokat is. Lássuk hogyan alakul a Teslák hatótávolsága klímával:

Tesla
Hatótávolság adatok klímával

Klíma nélküli adatok:

Hatótávolság adatok klíma nélkül

A hatótávolság megdöbbentően nagy mértékben csökken klíma használata esetén.

Mit tehetünk az autó felmelegedése ellen?

Az autó karosszériája is fel tud melegedni, de az részben visszaveri a hőt, ill. átadja környezetének. A beltér felmelegedéséért lássuk be legnagyobb mértékben a kilátást biztosító ablakok felelősek. Az autó belterének méretéhez képest nagy felületet alkotnak az ablakok. A szimpla gyári üvegeken szinte akadálytalanul haladnak át a Nap forró sugarai, ellenben a beltér felforrósodott levegőjét nem engedi ki, így néhány perc leforgása alatt drasztikus mértékben fel tud forrósodni az autó belseje. A felmelegedés megelőzése a leghatékonyabb megoldás a hatóságok által is engedélyezett autófólia.